Въпроси и отговори » ПУК!
ПУК!
"Има книги, които всеки човек трябва
да прочете на младини. Това са книгите,
издържали проверката на времето..."
 » » Въпроси и отговори


Системни

ID:
№1646 в базата данни
Категории:
Информация
Автор:
admin
Дата:
10-11-2009, 02:54
Видяно:
7 401 пъти
Коментари:
0
Личен списък:
Търсене:
допълнително в Гугъл
Печат:
Версия за печат

Рейтинг на книгата

Търсене в сайта



Въпроси и отговори

Тук можете да намерите отговори на често задавани въпроси около сайта. Част от тях (не буквално) бяха изпратени на електронната ни поща, други са "изкуствени" - служат като указание. Ако не намерите отговор на някой интересуващ ви въпрос тук, използвайте формата за обратна връзка - ще се питаме да ви отговорим!

Съдържание

Какво всъщност е това "ПУК!"?

Освен съкращение на Пътеводител на удивителните ни книжки, "Пук!" е една вълшебна книжка на Валери Петров. Ако не сте я чели - прочетете я, ако сте я чели, припомнете си я!

горе

Как мога да си купя книга от вас?

„ПУК!” не се явява он-лайн книжарница и ние не се занимаваме с комерсиална дейност! Проектът е био-библиографски - ние само описваме и представяме различни книги и автори. Можете да потърсите интересуващата ви книга в интернет (някои сайтове-антиквариати са посочени на страницата "Използвани източници") или пък да посетите съвсем обикновена такава.

горе

Защо да се регистрирам на сайта?

Регистрацията в сайта е само препоръчителна :).

Ако се регистрирате, ще можете по-лесно да общувате с други регистрирани потребители, да пишете коментари към статиите, ако откриете някаква грешка, ще можете да ни изпратите лесно съобщение за това (виж: Имате грешка! Как да ви съобщя?), ще можете да си направите т.н. "личен списък" (виж: Какво е "личен списък"?), или - защо не! - да публикувате информация за ваша любима книга от дадения период, която не присъства при нас.

Освен това, чрез регистрацията си ни показват, че сайтът ви е харесал :)

горе

Имате грешка! Как да ви съобщя?

Ако забележите някъде грешка - правописна, стилистична, логическа..., можете да ни помогнете да я поправим. Това става лесно, чрез бутона:

който се намира в блока "Служебна информация" във всяка статия. Когато го натиснете, ще се появи прозрец, чрез който можете да ни изпратите съобщение.

Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате дадения текст, след което да натиснете Ctrl+Enter.

Ще се отвори същия прозорец, в който можете да добавите и в какво конкретно се се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Разбира се, можете и да ни пишете, чрез формата за обратна връзка.

Благодарим ви предварително!

горе

Какво е "личен списък"?

Ако сте се регистрирали в ПУК! можете да си създавате списък с наблюдавани статии (книги). Чрез тази опция, например, можете да си направите списък на личната ви библиотека (доколкото, разбира се, присъстват тук книгите ви), или пък списък за книги, които искате да прочетете, да си купите и т.н.

За да добавите някоя книга в списъка трябва да натиснете върху бутона „+”, който се намира в блока "Системни" автоматично, той ще бъде сменен на „-”). След това ще имате достъп до списъка си от вашия "Личен кабинет" на главната страница, от връзката "Личен списък" (в скоби ще са изобразени броя на отбелязаните от вас статии). За да премахнете определена книга от списъка, просто трябва да натиснете отново върху бутона.

горе

Как да намеря информация за някоя книга, ако не знам кога е издадена

Най-добре е да използвате търсачката на сайта. Наистина тя е проста, но този тип търсене дава възможност за по-лесно откриване. Ако въведете заглавието на книгата, напр. "Капитан Немо", ще ви бъдат показани първоначално съвпаденията по двете думи, които ще бъдат "засветени", ето така: Капитан Немо, , а след това и попадения само с капитан, или с Немо, Немо, "Немо". Единственото ограничение на търсенето е в броя букви - те трябва да са най-малко 4 за отделна дума. Можете да се ориентирате за търсената книга по корицата. За да сте сигурен, че търсачката не е "изпуснала" нещо, е хубаво да зададете по-разширен вариант на търсене, напр.: Капитан Немо - Жул Верн.

горе

Как мога да намеря книга по жанр?

В момента се работи в. т.н. "Класификатор", чрез който ще можете да селектирате книгите по множество критерии - автор, година на издаване, издателство, поредица (за последните две, можете да ползвате и категориите на сайта), художник, вид, жанр, време и място на развитието на действието, различни ключови думи и прочее. Засега "класификаторът" е достъпен само за определени книги, но след като бъде въведена информацията за всички описани в базата данни книги, ще имате възможност да осъществявате търсене и на специална страница.

горе

Какво е ID?

ID е съкращение на „идентификационен номер”. Това е уникалния номера под който информацията за дадена книга или статия се съхранява в базата данни на сайта. В случая, тя е важна главно за работещите по проекта, защото чрез него лесно се достига до страницата на дадена статия по пътя:

index.php?newsid=номер

горе

Какво означава панела "Ново в Детството"?

Тъй като ПУК! е проект на сайта "Нашето детство" има пряка връзка между двата. Панела "Ново в Детството" дава информация за създадените или обновени статии там (тоест това не е рекламен блок!). Ако желаете го посетете. :)

горе

Защо не сте указали, че сте ми ползвали сайта?

Нарочно не е указан подателят на този въпрос.

Защото не сме го ползвали! Това, че на вас ви се струва, че сме го използвали е погрешно - библиографска и всякаква друга информация може да бъде открита на различни места! Всички сайтове и книги които са ни помогнали са указани в раздел Използвани източници. Основната информация в ПУК! е от библиографски база данни и личните библиотеки на участниците.

горе

Можете ли да ми предоставите базата данни в един файл?

Не - засега не предоставяме тази услуга. При условие, че проекта бъде приключен в обозримо бъдеще има вероятност да съставим "книга", но това не е обещание! :)

горе

Какво представлява раздела "Книги он-лайн"?

Когато изберете тази категория в сайта (от панела "Личен кабинет") ще бъдат показани всички книги за които има препратка към текстове в Мрежата. Най-често това са "Моята библиотека" и "Нашето детство". Забележете, че не винаги връзките водят към точното издание, така че по-правилното название е "Текстове он-лайн". Някои от книгите са в удобен за четците формат (fb2, txt, epub) - тези от "Моята библиотека", други са просто сканировки. На самият сайт не се държат електронни копия на книги (поне на даденият етап). Общо са ок. 600 книги (но не всички са въведени).

горе

Вижте също


Уважаеми, гостинино! Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител. Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
Кога ще порасна? - Петър Стъпов. 1983Коала - Пелин Велков. 1971Капитанът - Чарлз Сийлсфилд. 1981Златната роза - Константин Паустовски. 1968Тайната команда - Димитър Гулев. 1977Едно произшествие - Марчо Николов. 1980Ятаганът на емира - Георгий Брянцев. 1963Големи и малки - Димитър Добревски. 1963Гатанки - Мария Георгиева. 1985